• U heeft die twee hoofden misschien zien langskomen in de social media. Een foto met voetbalvoorzitter George en algemeen voorzitter Ruud en het bord, waarop is terug te vinden hoe duurzaam Excelsior bezig is. En hoeveel dat dan oplevert binnen Schiedam. Zo’n foto verdient een nadere toelichting. Bij deze.

  Vanuit de Verenigde Natie zijn Sustainable Development Goals gedefinieerd. Doelen dus die te maken hebben met duurzame ontwikkelingen. Er zijn 17 doelen, die gaan van gezondheid, via milieu, diversiteit, veiligheid naar goede opleidingen en armoedebestrijding. Kortom een heel palet aan doelen. Schiedam omarmt deze doelen en wil deze verder uitdragen. Zo zijn ze bij Excelsior’20 terecht gekomen. Want de gemeente wil graag in beeld brengen hoe duurzaam een sportvereniging kan zijn en dan zijn wij een mooi studieobject.

  Vanuit de gemeente was Lara Melkert ons aanspreekpunt. Zij heeft uitgebreid gesproken met bestuursleden, onderzoek bij de gemeente gedaan en allerlei andere bronnen aangeboord om duidelijk te krijgen doe duurzaam we bezig zijn. En dat viel zeker niet tegen. Zo scoren we goed op de punten geen armoede, goede gezondheid en welzijn, ongelijkheid verminderen, duurzame steden en verantwoorde consumptie. Voor de gemeente besparen onze inspanningen € 170.000,-. Het is lastig om zo’n getal goed uit te leggen, maar het is duidelijk dat Excelsior’20 een belangrijke vereniging is en dat willen we ook blijven.

  De komende tijd gaan we kijken op welke manier we nog meer kunnen doen met duurzame doelen. Tenslotte is een club meer dan alleen een plek waar je kunt sporten. We zijn ook een thuis voor mensen en kunnen de gemeente een plek bieden om hun plannen uit te voeren.

  Het bord waar George en Ruud mee in de handen staan komt in de kantine te hangen. Er staat een QR-code op voor de echte liefhebbers. Via deze code kom je in het uitgebreide rapport terecht en kan je zien hoe tot de verschillende scores is gekomen en welke vervolgactie zouden kunnen worden gedaan. Het bestuur nodigt ook alle leden van jong tot wat ouder uit om met ideeën te komen die de club verder kunnen helpen. Zo zorgen we ervoor dat Excelsior’20 ook in zijn tweede eeuw een relevante partij in Schiedam blijft.

  Voor meer informatie over de duurzame ontwikkelingsdoelen: https://www.sdgnederland.nl/

  Ruud de Leede

  Algemeen Voorzitter