• Vijf vragen aan David Woutersen, de nieuwe Voorzitter Excelsior’20 Cricket

  De eerste vergaderingen met het bestuur hebben al plaatsgevonden, want zijn officiële aanstelling vond plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering op 10 december 2022. Met David’s komst heeft Excelsior’20 opnieuw een voorzitter die zelf een jarenlange clubhistorie heeft, niet alleen als spelend lid, maar óók als Topklasse speler. Daarnaast brengt hij veel kennis van en ervaring in de sportsector mee door zijn eerdere functie bij de KNCB en zijn huidige baan bij Sportbedrijf Rotterdam. Het bestuur is ontzettend blij met David als opvolger van Luuk van Troost.

  Hoog tijd voor vijf vragen aan de nieuwe voorzitter…

  Automatische concepten 5- Je bent al sinds je 6e lid van Excelsior'20, wat is je mooiste clubherinnering?

  Dat is wel een erg moeilijke vraag, want er zijn er zo veel cricket- én voetbalherinneringen die me altijd bij zullen blijven. Als klein kind ging ik met mijn broer Adam, Tom Heggelman en alle andere kinderen het hele cricketseizoen spelen in de kooi en kijken bij het Eerste elftal op het oude cricketveld. Dan mochten wij altijd even bij de ‘grote mannen’ zitten tijdens de cricketinnings. De momenten dat Emerson Trotman uit ging, zal ik nooit vergeten…

  Behalve op het cricketveld was ik in mijn kindertijd ook vaak bij de voetbalvelden. Als mijn vader ging voetballen dan was ik – voor mijn gevoel – daar ook de héle dag aan het spelen. Zelf voetballen met vriendjes of gewoon ravotten tussen de struiken en bomen. Het mooiste was dan om even uit te rusten aan de bar met een gazeuse. We zaten dan niet hoog aan de bar, maar op het voetenstukje, rustig te kijken naar alle lange benen.

  Een meer recente herinnering is het Topklasse kampioenschap dat we behaalden tegen Dosti in 2016. In dat cricketseizoen was Dosti heer en meester met onder andere Stiaan van Zyl. De drukte en gezelligheid die dag op Excelsior’20 was echt geweldig. Het leek of de hele club bij het cricketveld was. Dat “Schef” met een opgerold zijltje langs de lijn liep is, een legendarisch moment geworden -  zo in het collectief clubgeheugen gebrand. Het was een spannende wedstrijd, ook met veel emotie, omdat mijn vader kort daarvoor was overleden. Na die titelwinst bleef het nog héél lang gezellig  met een hele grote Excelsior’20 familie. En ben ik er ook nog vaak aan herinnerd dat ik die dag nog een vangetje had laten vallen...

   - Voorzitter van Excelsior'20 Cricket worden, is dat iets waar je al heel lang van droomde?

  Eerlijk gezegd, eigenlijk niet. Ik ben meestal iemand die op de achtergrond blijft– ook als speler altijd geweest. Vrijwilligerswerk doen is mij wel met de paplepel ingegoten. In mijn jeugd waren mijn ouders ook op allerlei vlakken actief als vrijwilliger. Mijn vader was altijd bij Excelsior’20 te vinden en mijn moeder bij het Schiedamse vrouwenhuis en later ook bij de club. Dus dat ik op enig moment vrijwilligerswerk binnen de vereniging ging doen, zat er wel in bij ons. Mijn broer Adam is ook sinds kort als secretaris binnen het Hoofdbestuur van de club actief.
  Tijdens de gesprekken met het Cricketbestuur heb ik het vertrouwen gevoeld dat het wel goed gaat komen met mij als voorzitter. Het bestuur is betrokken en ervaren, en zet zich echt in voor de vereniging. Ik vind het ook heel fijn dat Luuk van Troost met al z’n kennis en ervaring lid van het bestuur blijft. Omdat hij zich voor High Performance blijft inzetten, heb ik tijd om op andere zaken te focussen.

  - Welke uitdagingen voor Excelsior'20 Cricket pak jij met het bestuur graag op de komende jaren?

  Ik zie door mijn werk voor het Sportbedrijf Rotterdam veel verschillende sportverenigingen en ik kan wel zeggen dat Excelsior’20 het echt goed doet. We zijn als club financieel gezond, we hebben zowel een dames- als meerdere herencricketteams en een goede basis qua jeugdleden.

  De uitdagingen voor de cricketafdeling liggen voornamelijk bij het aantrekken en door ontwikkelen van deze jeugdleden, met genoeg enthousiaste vrijwilligers blijven zorgen voor goede sfeer en nog meer gezelligheid, en het aantrekken van nieuwe sponsoren. De coronajaren hebben bij veel verenigingen invloed gehad op betrokkenheid, ook bij ons. Mensen hebben in die twee jaar nieuwe routines ontwikkeld. Alleen met z’n allen lukt het om als Excelsior’20 Cricket de gezelligste topcricketclub van Nederland te blijven.

  - Wat staat er op verlanglijstje van de club?

  Met het cricketbestuur hebben we een duidelijk verlanglijstje voor het komend jaar: investeren in de kooien, een goede trainer voor de jeugd aantrekken en veel gezelligheid op de club organiseren, mét topcricket. Om dit mogelijk te maken zijn we hard op zoek naar sponsoren. Ik denk dat Excelsior’20 ook heel veel te bieden heeft voor sponsoren. Het netwerk van de clubleden is groot en tijdens de vele cricketmiddagen en -avonden is hier veel uit te halen. Met de sponsorcommissie zijn we in gesprek om hier meer uit te halen in de komende jaren.

  - Hoeveel keer ga jij komend cricketseizoen een tosti bestellen in het chalet?

  Haha, dat zullen aardig wat casinobroden bij elkaar worden denk ik. Trouwens, de reputatie van de Excelsior’20 tosti’s gaat ook echt ver. Toen ik bij de cricketbond werkte, ben ik vaak gevraagd hoe het komt dat de tosti’s nou zo lekker zijn in Schiedam. Zelfs tijdens tours met het Nederlands dameselftal in Ierland, Schotland en Bangladesh werd er naar gevraagd. En ook bij bezoekers zijn onze tosti’s geliefd. Courtney Walsh, die als trainer van Canada regelmatig over het terrein liep, mocht ze graag eten. De Excelsior’20 tosti’s zijn echt de allerlekkerste tosti’s die er bestaan…